Gå videre til innhold
Slik redder du ferien med barna

Blogginnlegg -

Slik redder du ferien med barna

Sol, sommer og ferie er noe alle gleder seg til. Vær forberedt på små og store utfordringer – så blir ferien topp for både deg og barna, sier farmasøyt Berit Marie Mortensen i Apotek 1. Her er hennes viktigste tips for en god ferie;

Solvettregler for barn

Små barn har tynnere hud enn voksne og blir fortere solbrent. De kjenner heller ikke når de har fått ”nok sol”. -Så du må passe ekstra godt på, advarer hun, og minner om at barn som blir solbrent har økt risiko for å få hudkreft i voksen alder.

1.  Gi barna pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15

2.  Plasser barnevognen, sandkasse og lekestativ på steder med skygge

3.  Bruk solkrem med faktor 15 eller høyere på ubeskyttet barnehud

4.  Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse i tillegg til solkrem

5.  Barn under 1 år bør ikke oppholde seg i direkte sollys

Hold mygg og flått på avstand

Barn absorberer forholdsvis mye av det som smøres på huden. Insektmidler skal derfor ikke brukes direkte på huden til barn under 3 år, vær også forsiktig til større barn. Spray heller på klær og pass på at de ikke får middelet på hendene - da havner det fort i munnen, er rådet fra Mortensen. - Har myggen allerede stukket, kan kløen lindres med  lokalbedøvende salve eller kløestillende krem, fortsetter farmasøyten. Aloe vera gel kan også lindre.

Skal dere feriere i områder med mye flått, bør barna kles med dekkende klær sprayet med flåttmiddel før turer i skog og mark. - Sjekk huden for flått hver kveld, spesielt hodet og halsen er utsatte steder hos barn, forteller farmasøyten. Fjernes flåtten innen 24 timer er risikoen for flåttbåren sykdom lav. 

Slik unngår dere ”feriemagen”

I utlandet er man ekstra utsatt for fremmede bakterier i mat og drikke. Forebyggende kapsler med melkesyrebakterier kan brukes et par dager før og under hele oppholdet for å holde magen i sjakk. Men det aller viktigste man kan gjøre for å unngå løs mage er å ha god håndhygiene.

- Vask hendene til både voksne og barn før hvert måltid. Har du ikke tilgang såpe og rent vann, er desinfiserende våtservietter et godt alternativ, råder Mortensen.

Diare og oppkast gir et høyt væsketap hos små barn og kan fort bli en farlig tilstand. Gi hyppige, små mengder av væske som gir både salt og sukker. Produkter som GEM væskeerstatning er spesielt beregnet til formålet, men man kan også blande halvt om halvt med for eksempel eplejuice og mineralvann.

Hvis uhellet først er ute.

Europeisk helsetrygdkort er et must når man reiser med barn i Europa (EØS). Kortene dokumenterer at dere har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med reisemålets innbyggere. Dette bestilles for hver enkelt person hos HELFO. Skal du utenfor Europa, bør du spesielt tenke på reiseforsikring som dekker sykehusopphold.

Ha reiseapoteket i orden

Bruk tid på å planlegge slik at du er forberedt hvis det skulle dukke opp ”skyer på himmelen og skjær i sjøen”. Hva du trenger av førstehjelpsutstyr, solbeskyttelse, hygieneprodukter og legemidler er selvfølgelig avhengig av hvor du skal, og hvem du reiser sammen med. Reiseapoteket bør inneholde andre ting hvis du skal på ferie med barn i Norge, enn om du skal på ryggsekktur til Thailand.

Et reiseapotek bør inneholde et utvalg av utstyr og legemidler for å kunne gi førstehjelp og behandle små sår og vanlige plager. Husk at barn kan trenge andre legemiddelformer og styrker enn voksne.

Her er forslag til et basisutvalg:

·  Sårrenseservietter.

·  Diverse plaster/selvheftende bandasjer i ulike størrelser.

·  Gnagsårplaster.

·  Kjølende gel til brannsår.

·  Saltvann til øyeskylling, sårvask eller lignende.

·  Hånddesinfeksjonsmiddel.

·  Middel for å lindre smerter og kløe i huden

·  Smertestillende og febernedsettende for voksne og barn.

- I Apotek 1 har vi dyktige fagfolk som kan hjelpe deg med å velge det som er fornuftig ut hva hvilke planer du har for sommeren, avslutter Mortensen

Emner

Kategorier

Kontakter

Kjersti Solberg Ofstad

Kjersti Solberg Ofstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 99236838
Silje Ensrud

Silje Ensrud

Pressekontakt Pressesjef 99350502
Karina Søby Eidukaitis

Karina Søby Eidukaitis

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 95036948

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede. Vi har i dag over 400 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog