Gå videre til innhold
Flåttfri sommer - her er rådene du trenger

Nyhet -

Flåttfri sommer - her er rådene du trenger

Visste du at flått som fjernes innen 24 timer sjelden gir sykdom? Eller at det finnes reseptfrie flåttmidler til hund? Skal du oppholde deg i områder med mye flått i sommer, er det noen ting du bør være obs på, sier farmasøyt Tore Mollestad i Apotek 1.

1. Kle på deg og bruk insektmidler på ubeskyttet hud

Flåtten trives best i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress. Skal du på tur i slike områder bør du derfor dekke til bar hud med klær og egnet skotøy. Gå med for eksempel gummistøvler eller langbukser dyttet ned i sokkene, og langermet skjorte.

Du kan også gjerne bruk insektmidler på klesplagg og på hudområder som ikke er dekket av klær. Vær oppmerksom på at enkelte insektmidler kan gi oljeflekker eller skade på blant annet syntetiske stoffer og lateks. Unngå at barn under 3 år får insektmidler direkte på huden.

2. Pass på kjæledyrene

Også katter og hunder kan bli syke av flåttbitt, og flåtten bør fjernes i løpet av et døgn for å unngå overføring av smitte. Gå gjennom pelsen grundig og bruk en flåttfjerner.

For å forebygge flåttbitt finnes det ulike flåttmidler som kan brukes på dyr. De fleste dryppes mellom skulderbladene og varer i cirka 4 uker. Du får kjøpt flåttmiddel til hund uten resept på apoteket. Til katt og andre dyr må du ha resept fra dyrlege. Det finnes også halsbånd som har en virketid på 5-8 måneder. 

3. Dusj vekk flått som ikke har festet seg

Det tar litt tid før flåtten rekker å bite seg fast i huden. Dersom du tar en rask dusj når du kommer tilbake fra turer i skog, kratt eller høyt gress, kan du enkelt skylle vekk flått som ikke har festet seg til huden din enda. Se over klærne du har brukt for å se om det er flått her også.

4. Sjekk huden for flått hver kveld

Ta en grundig sjekk av deg selv og barna hver kveld når dere oppholder dere i flåttområder. Flått trives aller best på tynne hudområder som bak ørene, knehaser, i armhulen eller i skrittet. Mens flåtten gjerne setter seg på nedre del av kroppen hos en voksen person, er hode og hals mer utsatt hos barn. Du bør derfor sjekke ekstra nøye her.

5. Fjern flått så raskt som mulig

Flåtten bør fjernes så raskt som mulig om den har fått bitt seg fast i huden. Sjansen for overføring av borrelia er størst når flåtten sitter festet i mer enn 24 timer, og øker betydelig om den får sitte på i over 48 timer.

Dra flåtten rett ut med en flåttfjerner eller pinsett. Du kan også bruke fingrene eller neglene. Det gjør ikke noe om litt rester av munnen til flåtten sitter igjen, prøv likevel å fjerne så mye som mulig. Vask deretter bittet med såpevann, eller påfør litt sårvask. For å unngå en betennelse i selve bittet, kan du påføre en sårsalve etterpå.

6. Følg med på eventuelle bitt

Har du hatt et kjent flåttbitt, bør du være på vakt overfor tegn til infeksjon med borreliabakterien. Hvis det etter 1-4 uker kommer til syne et rødt ringformet utslett rundt flåttbittet, bør du kontakte lege. Utslettet ved borreliose ses oftest som en rødlig, rund ring i huden som etter hvert blir mer avbleket i midten. Størrelsen kan variere, men er vanligvis 5 cm i diameter eller mer. Man kan også få plager som slapphet, hodepine, lett hevelse av lymfeknuter og muskelsmerter.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Kjersti Solberg Ofstad

Kjersti Solberg Ofstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 99236838
Silje Ensrud

Silje Ensrud

Pressekontakt Pressesjef 99350502
Karina Søby Eidukaitis

Karina Søby Eidukaitis

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 95036948

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede. Vi har i dag over 400 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog