Følg Apotek 1

Pollenallergi - slik lindrer du plagene

Nyhet   •   apr 16, 2012 12:13 CEST

Når nesen renner og øynene klør, er det om å gjøre å komme raskt i gang med behandling. Det fins mange ulike produkter mot pollenallergi uten resept. Her får du hjelp av en av våre farmasøyter til å velge den behandlingen som passer best for deg.

Pollenallergi, eller høysnue som mange også kaller det, er en allergi mot pollen fra ulike planter, gress og trær. Når pollenet kommer inn i nese, øyne og svelg, frigjøres histamin og andre stoffer i slimhinnene. Dette gir symptomer som kløe, nysing, samt rennende øyne og nese. Det er lurt å forebygge allergiplagene med for eksempel å skylle øyne og nese med saltvann, men ofte er det nødvendig med legemiddelbehandling gjennom pollensesongen i tillegg.

Tabletter, nesespray eller øyedråper – hva skal jeg velge?

- Kort fortalt, så velger man legemidler mot pollenallergi ut fra hvor symptomene er, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik på Apotek 1 Løren. Har du kun rennende eller røde øyne, er det vanligvis nok med øyedråper. Det samme gjelder ved symptomer bare i nesen, da er førstevalget nesespray mot pollenallergi.
- Har du imidlertid plager i både øyne og nese kan tabletter være et bedre valg, fortsetter farmasøyten. Merk at tabletter kan gi plagsomme bivirkninger hos noen, trøtthet og munntørrhet rapporteres ofte.

Dersom man ikke kommer i mål med kun tabletter eller øyedråper/nesespray, kan man kombinere de ulike produktgruppene etter behov.
- Har du for eksempel prøvd øyedråper i en uke, men er fortsatt plaget? Prøv allergitabletter i stedet eller i tillegg, sier Sandvik. Ved liten effekt av reseptfrie medisiner, eller ved langvarige allergiplager, bør du kontakte lege.

Øyedråper med ulik effekt

De forskjellige typene øyedråper og nesespray mot pollenallergi har ulike virkningsmåter. Dette kan ha betydning for hvor raskt de virker, hvor lenge de virker og om de må brukes regelmessig eller etter behov.
- Forebyggende øyedråper mot allergi (Lomudal) hemmer frigjøringen av histamin og har god effekt. Disse må man imidlertid bruke regelmessig gjennom pollensesongen og gjerne starte opp med før symptomene kommer, sier Gunhild.

Øyedråper som inneholder antihistaminer (Livostin, Spersallerg) virker raskt. Disse kan brukes ved behov, men har ikke like god forebyggende effekt. Spersallerg reduserer i tillegg tendensen til røde øyne, men skal av den grunn ikke brukes mer enn 14 dager sammenhengende. Zaditen øyedråper har en kombinasjon av begge virkemåtene, den virker med en gang og har i tillegg en forebyggende effekt.

Velg riktig nesespray – mot allergi, ikke forkjølelse

Ved allergiplager i nesen er farmasøyten tydelig på at man helst ikke bør bruke vanlig nesespray mot forkjølelse.
- Langvarig bruk av slimhinneavsvellende nesespray mot tett nese kan gjøre vondt verre, og bør unngås ved allergi, opplyser hun. Når det gjelder hvilken nesespray som anbefales mot pollenallergi, skiller farmaøysten mellom tett og rennende nese.
- Ved rennende nese er forebyggende (Lomudall) eller symptomlindrende (Livostin, Lastin) nesespray gode valg. Er nesen tett, kan det være en fordel å prøve spray med kortison (Nasacort), som demper betennelsestilstanden i neseslimhinnen i tillegg til å virke mot allergi. Denne må brukes noen dager sammenhengende for å få full effekt, før dosen deretter reduseres for vedlikehold, sier Gunhild

Tabletter lindrer flere steder på en gang

Tabletter mot pollenallergi inneholder antihistaminer som vil gi effekt på flere steder i kroppen samtidig (eks både øyne, nese og svelg).
- De ulike produktene anses som noenlunde like, men det kan være individuelle forskjeller som gjør at man i noen tilfeller må prøve seg litt fram fortsetter Gunhild. De mest brukte allergitablettene er Cetirizin (Zyrtec) og Loratadin. Produsentene av nyere typer allergitabletter (Telfast, Kestine) hevder at de gir mindre trøtthet enn tradisjonelle allergitabletter. Effekten mot pollenallergi er imidlertid ganske lik.

Hva med barn, gravide og ammende?

- På generell basis anbefaler vi først og fremst lokal behandling med øyedråper og nesespray til sårbare grupper som barn, gravide og ammende. Lomudal øyedråper og nesespray er førstevalget til kvinner som er gravide eller ammer, men de kan bruke andre allergimidler, også noen typer tabletter, etter først å ha rådført seg med lege.Barn med allergiplager kan bruke Lomudal eller Livostin nesespray. Har den lille fylt 6 år kan hun eller han også bruke de fleste øyedråpene mot allergi, samt cetirizin (Zyrtec) tabletter, avslutter Sandvik.