Følg Apotek 1

Vi dropper solkremen når det er overskyet

Nyhet   •   jul 09, 2018 10:13 CEST

Mitt beste råd er å smøre nok og ofte nok, både når det er sol og overskyet, sier fagrådgiver for kosmetikk og hudpleie i Apotek 1, Synne Bakker.

Svært mange ser ikke nødvendigheten med å bruke solkrem når solen er gjemt bak et lett skydekke. Kun én av ti (11 prosent) oppgir at de er flinke til å smøre seg når det er overskyet. Det viser en ny undersøkelse om nordmenns solkremvaner. De største solkremsynderne er menn og de yngste forbrukerne i aldersgruppen 16 til 24 år.

Hele én av fem av de spurte mennene og 20 prosent i aldersgruppen 16-24 år anser det som ikke nødvendig å smøre seg dersom solen ikke skinner fra klar himmel. Dette viser en ny undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Apotek 1.

– UVA-strålene trenger også gjennom lett skydekke og kan lage skader i huden. Derfor er solbeskyttelse også viktig på skyede dager, forklarer Synne Bakker, fagrådgiver for kosmetikk og hudpleie i Apotek 1.

Spesielt viktig er det å smøre seg med solkrem når man ferierer i sydligere strøk. UV-indeksen er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. I Syden er UV-indeksen på 8-10 på sommeren, noe som er svært sterk, og Kreftforeningen påpeker at selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå igjennom skyene.

Vi ser at mange er flinke til å bruke solkrem når det er sol, men likevel viser undersøkelsen et klart forbedringspotesiale. Spesielt de yngste forbrukerne og eldre menn må forstå viktigheten av god solbeskyttelse. Solbrent hud kan enkelt motvirkes med riktig bruk av solkrem. Mitt beste råd er å smøre nok og ofte nok, både når det er sol og overskyet, sier Bakker.


Om undersøkelsen:

Undersøkelsen ble utført av Respons Analyse på vegne av Apotek 1 første halvdel av mai 2018. Utvalget på 1008 respondenter fra 16 til 87 år er landsrepresentativt og trukket tilfeldig fra Respons Analyses webpanel.