Gå videre til innhold
Bruker språkkunnskap for å forebygge diabetes

Pressemelding -

Bruker språkkunnskap for å forebygge diabetes

Det som trolig er Norges mest språkmektige apotek var arena for en egen diabetesdag rettet mot innvandrerbefolkningen. Politiker Abid Raja var en av mange som møtte opp for å ta diabetesrisikotesten hos Apotek 1. – Språkbarrieren forhindrer at en stor risikogruppe ikke får den informasjonen de trenger, derfor er dette tiltaket prisverdig, sier Raja.

Innvandrere fra Sør-Asia utgjør en egen risikogruppe for å utvikle diabetes type 2. For å nå ut med dette budskapet tilbød Diabetesforbundet og Apotek 1 informasjon om sykdommen på flere språk da de i fellesskap arrangerte sin aktivitetsdag på Gunerius i Oslo onsdag. Hos Apotek 1 på Gunerius snakkes det ni ulike språk, alt fra persisk, urdu, kurdisk og tyrkisk – til sunnmøre-dialekt.  Her kunne besøkende gjennomføre Helsedirektoratet og Diabetesforbundets diabetesrisikotest, og samtidig få kyndig oppfølging av apotekets ansatte og språkmektige representanter fra Diabetesforbundets mobile Diabeteslinje.

Diabetesforbundet og Abid Raja, stortingskandidat for Venstre, samarbeider for å rette søkelyset på den høyere forekomsten av diabetes type 2 blant minoritetsgrupper.

- Mens «bare» 3 % av etnisk norske kvinner over 40 år har diabetes type 2, er prosenttallet hele 27,5 for den samme aldersgruppen kvinner fra Sørøst-Asia, fra Pakistan, India, Bangladesh og Sri Lanka, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

 – Det er ikke akseptabelt at nordmenn med minoritetsbakgrunn har dårligere helse enn de med to norske foreldre. Dette er et spørsmål om folkehelse, mange bør spise sunnere og trene mer. Her kan frivillige organisasjoner, apotek og staten bidra med informasjon, mener Abid Raja.

- Informasjonsbehovet knyttet til Diabetes – og særlig diabetes type 2 - er stor. Vi jobber for å nå gjennom til spesielt utsatte risikogrupper. Vårt dyktige helsepersonell på Apotek 1 Gunerius er i liten grad hemmet av språkbarrieren og det gjør at vi når ut med viktig informasjon til store deler av innvandrerbefolkningen, sier kommunikasjonssjef i Apotek 1, Hilde Ariansen.

-Det er prisverdig at Diabetesforbundet og Apotek 1 samarbeider om dette tiltaket, sa Raja i en politisk appell.

I forbindelse med Diabetesforbundet og Apotek 1s felles innsats for å sette diabetes type 2 på dagsorden, ble det arrangert en aktivitetsdag. Hele 180 diabetesrisikotester og blodsukkermålinger ble gjennomført på Apotek 1 Gunerius denne dagen, og Apotek 1 fikk full valuta for sine språkmektige ansatte, forteller Ariansen. -Vi nådde målgruppen, og særlig mange kvinner testet seg.

Ny folkesykdom

Det er ikke bare enkelte minoritetsgrupper som har høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 enn andre. I tillegg kommer personer med diabetes type 2 i nær familie og personer med et kosthold og en livsstil som kan føre til sykdommen.

­– I Norge har omfanget av diabetes 2 nærmest eksplodert. Hvert år får om lag 6000 til 7000 mennesker diagnostisert sykdommen. Man anslår at 350.000 nordmenn har sykdommen, mens det trolig bare er halvparten som vet om det. Dette gjør at alle bør være oppmerksomme på sykdommen, sier Ariansen.

Test din diabetesrisiko

Helsedirektoratet har utviklet en diabetesrisikotest i samarbeid med Diabetesforbundet. Gjennom å svare på åtte enkle spørsmål får man sin statistiske risiko for å utvikle diabetes type 2. Til og med fredag 30. august tilbyr Apotek 1 over hele landet alle voksne diabetesrisikotest og gratis sjekk av blodsukkeret, under veiledning av helsepersonell.  Det er særlig innvandrere fra det indiske subkontinent (India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh), Midtøsten, Tyrkia, Afrika og Latin-Amerika som har en høyere diabetesforekomst enn resten av befolkningen. Ennå vet man ikke nok om hva som er årsaken til dette, men det er sannsynligvis både genetiske faktorer og faktorer som henger sammen med miljø, livsstil og ernæring.

Bildet viser Abid Raja som tar diabetesrisikotesten hos Twinkle i Diabetesforbundets mobile Diabeteslinje. Fotograf: Atle Egil Glomstad

Kontaktinformasjon:

Kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek 1          

 Hilde.ariansen@apotek1.no. Tlf 91588972

 

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet         

Bjoernar.allgot@diabetes.no Tlf 9017763

Emner

Kategorier


Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 290 apotek spredt over hele landet. Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog