Følg Apotek 1

Enkel hjertetest kan redde liv

Pressemelding   •   feb 25, 2014 14:40 CET

Hvert år rammes 12-15.000 nordmenn av akutt hjerteinfarkt. En enkel norskutviklet test kan avdekke risikoen for hjerte-/karsykdommer, men få er klar over tilbudet.

-  Kunnskapen om egen hjertehelse er lav i Norge. Det gjør at livsviktige, forebyggende tiltak for hjerte-/karsykdommer uteblir, sier Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef i Apotek 1.

Helsedirektoratet påpeker i sine Nøkkeltall for helse for 2013 at Norge har høyere hjerte/kardødelighet enn andre sammenlignbare land. Tidligere målinger Apotek 1 har foretatt har vist at 29 prosent av de undersøkte er i risikosonen.

Landsomfattende testmaraton
De fleste hjerteinfarkt er knyttet til livsstil og kan oppdages i tide. Er man i faresonen er det avgjørende å avdekke risiko tidlig og starte med forebyggende tiltak sammen med legen sin.

Apotek 1, i samarbeid med Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og Feiringklinikken, skal i perioden 26. februar til 4. mars gjennomføre et landsomfattende testmaraton i forbindelse med LHL-kampanjen «Hjertelig hilsen». I løpet av en drøy uke kan alle som ønsker teste hjertehelsen og få svar på om man er i risikosonen for hjerte-/karsykdommer. Testen er gratis og tas i et av Apotek 1 sine nær 300 apotek.

-  Det blir en hektisk, men viktig uke. Målet vårt er å nå ut med informasjon slik at flest mulig som er i risikosonen blir kjent med egen hjertehelse. Vi har som mål å teste 15.000 personer i løpet av uken, sier Ariansen.

Rammer mange kvinner

Mange kvinner går for lenge med symptomer på hjerteproblemer før de oppdages fordi symptomene på angina og hjerteinfarkt er ofte ulike for menn og kvinner. Symptomene hos kvinner er mange ganger mer diffuse, dette er mindre kjent og derfor lettere å overse. 

Overlege Dag Elle Rivrud ved den LHL drevne Feiringklinikken mener det er store mørketall på nordmenn med dårlig hjertehelse. Uheldig livsstil er i stor grad årsaken til angina og hjerteinfarkt. Det er enkelt og viktig og teste ut sin "hjertehelse" og det gir den enkelte muligheten til å komme i gang med forebyggende tiltak.

-  Hjerteinfarkt kan få fatale konsekvenser,  det er viktig å gjenkjenne symptomene og komme tidlig til behandling,  da kan man leve godt og lenge selv  med påvist hjerte-/karsykdom, sier overlege Rivrud ved Feiringklinikken-LHL.

For mer informasjon om testen og faresignaler ved hjerte-/karsykdommer, se vedlegg «om testen og faresignalene»

For mer informasjon, kontakt:

Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef Apotek 1
Tel: 915 88 972, Epost:
Hilde.Ariansen@apotek1.no

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 290 apotek spredt over hele landet. Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.