Følg Apotek 1

Finn nærmeste hjertestarter - Apotek 1 vil redde liv med nytt register

Pressemelding   •   feb 15, 2013 12:07 CET

Ingen vet når eller hvem som kan blirammet av hjertestans. Men alle kan få vite hvor den nærmeste registrertehjertestarteren befinner seg. Apotek 1 lanserer derfor i samarbeid med LHL ethjertestarteregister som skal gi rask informasjon om hvor nærmestehjertestarter befinner seg.

Registeret blir tilgjengelig både pånett og i Apotek 1 sin app for iPhone og Android.

Årlig rammesomkring 2500 personer av hjertestans utenfor sykehus i Norge. Disse er avhengigav umiddelbar hjelp om livet skal reddes. Det finnes ingen oversikt over hvormange som årlig reddes av hjertestartere.

Lite informasjon

Mange harytret ønske om en anvendelig oversikt over hvor hjertestartere befinner segslik den nye appen nå legger til rette for. Ønskene har særlig kommet opp ikjølvannet av hendelser på ulike idrettsarenaer. Det er generelt litetilgjengelig informasjon om hvor mange hjertestartere som finnes her i landet,og ikke minst hvor de befinner seg.

- Når man vethvor viktig det er at hjelpen kommer raskt ved hjertestans, mener vi det er engod start å vite hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, sier kommunikasjonssjefHilde Dreveland i Apotek 1.

Nå oppfordrerApotek 1 som står bak tjenesten, alle som disponerer en hjertestarter til åregistrere den på www.apotek1.no/hjertestartere-i-norge.

Høye forventninger

Bedrifter, kjøpesentre,flyplasser, treningssentre, idrettslag og andre oppfordres til å sørge for athjertestarterne registreres slik at de kan være til hjelp for flere enn dem somi utgangspunktet vet hvor utstyret befinner seg. Kartreferansen utstyret registrerespå, danner sammen med telefonens GPS-teknologi basis for identifisering avnærmeste hjertestarter.

- Vi har høyeforventninger til at de som har anskaffet slike potensielt livreddendeapparater som hjertestartere er, faktisk ønsker at den skal gi trygghet forflest mulig, sier Drevland.

Nettsiden er nååpen for registrering av hjertestartere, og Apotek 1-appen kan også lastes nedfra AppStore og i Google Play fra 18. februar.

Apotek 1samarbeider med LHL for at flest mulig av landets hjertestartere skal bliregistrert i løsningen.

Hjertestarter – livreddende hjelpeverktøy

Enhjertestarter tolker hjertets elektriske rytme gjennom to elektroder som festespå brystet til pasienten. Hjertestarteren analyserer hjertebevegelsene og girbeskjed om hvorvidt og når elektrisk støt eventuelt bør gis.

Drevland presiserer at sjansen for å overleve hjertestans redusereskraftig for hvert minutt som går uten at hjerte- og lungeredning påbegynnes.Vitale organer kan allerede etter fem minutter få varige skader avoksygenmangel.

Hjerte- og lungeredning med kontinuerlig og vekselsvis 30brystkompresjoner og 2 munn til munn innblåsninger til hjertestarter ellerambulanse er på plass øker sannsynligheten for å overleve drastisk.

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 280 apotek spredt over hele landet. Vår ambisjon er å være best for våre kunder. Et av våre viktigste fortrinn er at vi er flinke til å gi kundene nyttige råd og tips - som de har behov for og tillit til. Vi er kunnskapsrike, har stor faglig tyngde og oppdaterer vår kunnskap for å kunne formidle råd og produktkunnskap på en best mulig måte.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.