Gå videre til innhold
Gir råd: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.
Gir råd: Farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

Pressemelding -

Søvnråd for «sauetellere» og «ufrivillige morgenfugler»

Teller du sauer i timevis før du sovner eller er du en ufrivillig morgenfugl? Tre av fem får ikke nok nattesøvn, og det finnes tilpassede råd for de ulike søvnforstyrrelsene.

Flest kvinner er ufrivillige morgenfugler, og flest menn våkner ofte gjennom natten. Samtidig er det de unge mellom 18-29 som sliter med å sovne om kvelden.

Det er bekymringer og stress som er hovedårsaken til søvnforstyrrelsene, viser undersøkelsen analyseselskapet YouGov har gjort for Apotek 1.

Søvnmangel er blant de vanligste årsakene til legebesøk. Er du trøtt og uopplagt på grunn av dårlig søvn over tid, bør du kontakte lege for å få utredet problemet, råder farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

- Det er nyttig for legen hvis du på forhånd noterer ned søvnmønster og antall oppvåkninger i en søvndagbok, gjerne noen uker i forveien. Da er det lettere for legen å se hvilke problemer du har og det blir lettere å finne riktig behandling, sier Fredrikson.

«SAUETELLEREN»
Er du blant dem som ligger lenge våken og teller sauer før du sovner? En av seks oppgir at de har vanskelig for å falle til ro om kvelden, og for enkelte kan det gå flere timer før søvnen kommer. De fleste er unge mellom 18 og 29 år, og problemet er like stort hos kvinner som menn, ifølge undersøkelsen.

- Et godt råd er å prøve ut søvnhygieniske råd først, som for eksempel å unngå trening sent på kvelden, unngå koffeinholdige drikker etter kl. 18, og ikke bruke soverommet til annet enn søvn og sex. Du bør unngå skjermbruk siste timen før leggetid, da både lyset fra skjermen og stimuli fra skjermbruk gir kan gjøre det vanskeligere å sovne, sier Fredrikson.

Dersom legen utelukker at søvnmangelen skyldes sykdom, finnes det reseptfrie legemidler eller kosttilskudd som du kan forsøke for å lette innsovningen eller for bedre søvn gjennom natten.

«LENNSMANNSSØVN»
Er du blant dem som sovner lett, men som våkner flere ganger hver natt? Da er du i godt selskap. Hver tredje nordmann beskriver sin nattesøvn slik, men legger til at de heldigvis sovner raskt igjen. Det er flest pensjonister i denne kategorien, og dette problemet flest menn oppgir. 25 prosent sier at de som regel våkner av lyder og forstyrrelser.

- Et godt råd er å prøve ørepropper, dersom man ofte våkner av lyder som forstyrrer søvnen, sier Fredrikson, og legger til:

- Hvis det er snorkelyder fra partneren man vekkes av, så finnes det hjelpemidler som snorkespray eller snorkeplaster man kan anbefale sin partner.

«UFRIVILLIG NATTDYR»
Er du derimot blant de som våkner 1-2 ganger i løpet av natten og sliter med å sovne igjen? 11 prosent av befolkningen kjenner seg igjen i denne beskrivelsen, og de fleste er yrkesaktive med voksne barn som ikke lenger bor hjemme.

Et godt råd fra farmasøyten er å sørge for at soverommet er mørkt, stille og har moderat temperatur.

- Ikke skru på sterkt lys dersom du må opp om natten, da lyset gir signal til kroppen om å våkne, og du må gjennom en ny innsovningsfase, sier farmasøyten.

Blir problemet langvarig eller du kjenner at dårlig søvn går utover daglige gjøremål, bør du ta en prat med legen. Reseptfrie legemidler eller kosttilskudd kan forsøkes for å støtte søvnen gjennom natten og for å støtte søvnen gjennom natten.

«UFRIVILLIG MORGENFUGL»
Er du blant dem som våkner tidligere enn du skulle ønske, og sliter med å sovne igjen? 1 av 10 oppgir å være ufrivillige morgenfugler, og også her er det kvinner som er overrepresentert.

Et godt råd fra farmasøyten er å legge seg og stå opp til samme tid hver dag, og gjerne føre søvndagbok for å se om det er et mønster i når man våkner.

- Prøv å se om det er et mønster i når du våkner. Du bør unngå å sove på dagtid, da dette kan gi dårligere kvalitet på nattesøvnen. Det kan også hjelpe å holde soverommet mørkt, stille og med moderat temperatur, sier Fredrikson.

Blir problemet langvarig eller du kjenner at dårlig søvn går utover daglige gjøremål, bør du ta en prat med legen din. Reseptfrie legemidler eller kosttilskudd kan forsøkes for å støtte søvnen gjennom natten og for å unngå for tidlig oppvåkning. Slike midler bør bare brukes i en begrenset periode uten at det er i samråd med lege.

Emner

Kategorier


Apotek 1 er Norges største apotekkjede. Vi har over 400 apotek fordelt på alle landets fylker, og over 4000 dedikerte medarbeidere.

Relatert innhold

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog