Gå videre til innhold
Styrker kompetanse for å møte strøm av hjertesyke

Pressemelding -

Styrker kompetanse for å møte strøm av hjertesyke

- Mellom 12 000 og 15 000 nordmenn fårakutt hjerteinfarkt hvert år

Sammen med kreft er hjerte- og karsykdom det flestnordmenn dør av. Nyere forskning forteller at faresignalene kan varierebetydelig. For å forebygge hjerte- og karsykdom bør hele helsekjeden øke sinkunnskap om sykdommen og symptombildet. Onsdag og torsdag setter om lag 140Apotek 1-farmasøyter seg på skolebenken hos Feiringklinikken.

- Hele 42 prosent av kvinneneog 30 prosent av mennene i en fersk studie fra USA var helt fri for smertereller ubehag i brystet da de ble innlagt for infarktet. Sykdomsutbredelsen ogdet sammensatte symptombildet krever et godt samarbeid mellom fastleger,spesialister og helsepersonell i apotek. Økt kunnskap, gir bedre helse. Herønsker vi som helsepersonell å bidra, sier Ellen Karine Ous, Fag- ogkvalitetsdirektør i Apotek 1.

Spisskompetanse

Feiringklinikken er etspesialsykehus som tilbyr voksne hjertesyke utredning, behandling ogrehabilitering. Klinikken eies av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke(LHL) og har et betydelig fokus på kunnskapsdeling. På kurset 30.til 31. januar, vil helsepersonell i Apotek 1 lære siste nytt om hvordan de kanidentifisere risikofaktorer på hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt oghjerneslag. Tidligere denne måneden har ytterligere 140 farmasøyter fått sammeopplæring hos Feiringklinikken.

- Vi vet at mange er flinke tilå ta vare på de rundt seg. Sin egen helse derimot, forsømmes ofte. Mangesymptomer på hjertesykdom er vanskelig å oppdage før det er for sent, og kreverøkt kunnskap om egen helse og økt kompetanse hos helsepersonell. Forhelsepersonell i Apotek 1 som er i daglig kontakt med personer som kan væreberørte, er tilførsel av ny viten viktig, sier Ellen Karine Ous.

Små grep – stor gevinst

Apotek 1 har utviklet enrisikotest i samarbeid med Feiringklinikken/LHL, basert på Helsedirektoratetsfaglige retningslinjer. Siden hjerte- og karsykdommer ofte er en følge av etsamspill mellom arvelige faktorer og livsstil, kan måten vi lever på påvirkerisikoen for sykdom. Grepene er ikke avanserte og store, men svært viktige:Daglig mosjon, sunt kosthold med lite mettet fett og nei takk til røyken.

Hva forårsaker hjertesykdommer?

Både arvelige faktorer, diabetes og livsstil påvirker”miljøet” i blodårene. Hjerteinfarkt og andre åresykdommer er derfor etresultat av samspillet mellom disse faktorene.. Risikoen for å få  en blodpropp eller en innsnevring i en av pulsårenei hjertet, kan i tillegg øke ved tilstedeværelse av flere andre faktorer .Disse faktorene er nivået av kolesterol og andre fettstoffer i blodet,blodtrykk, blodets levringstendens, betennelsesreaksjoner i åreveggen..

For mer informasjon, kontakt:

Ellen Karine Ous, fagdirektør, EllenKarine.Ous@apotek1.no, tlf480 39 195

Kilder:LHL.no og NHI.no (Canto JG, Rogers WJ, Goldberg RJ et al. Association of ageande sex with myocordial infarction symptom presentation and in-hospitalmortality. Jama 2012; 307: 813-22 Jama)

Emner

Kategorier


Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 280 apotek spredt over hele landet. Vår ambisjon er å være best for våre kunder. Et av våre viktigste fortrinn er at vi er flinke til å gi kundene nyttige råd og tips - som de har behov for og tillit til. Vi er kunnskapsrike, har stor faglig tyngde og oppdaterer vår kunnskap for å kunne formidle råd og produktkunnskap på en best mulig måte.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog