Følg Apotek 1

Gamle medisiner gir falsk trygghet- Når sjekket du sist medisinskapet på hytta?

Nyhet   •   jun 26, 2014 07:10 CEST

Denne helgen reiser mange på etterlengtet ferie til hytta med bilen full av bagasje og annet utstyr for glade sommeraktiviteter. Har du det familien trenger hvis uhellet skulle være ute? Utdaterte legemidler og bandasjemateriell gir en falsk trygghet, forteller farmasøyt og kommunikasjonssef Hilde Ariansen i Apotek 1, og anbefaler å ta en sjekk av medisinskapet!

 -Medisiner er ferskvare og kan få redusert kvalitet dersom de blir utsatt for sterk varme, lys eller fuktighet. Mange hytter står tomme store deler av året, så det er ekstra lurt å sjekke holdbarhetsdato på det som står i medisinskapet her.

-Flaskene, tubene og tablettene kan derfor gi falske forhåpninger dersom uhellet først er ute, sier Ariansen.

For eksempel forringes virkestoffene i allergimedisin, og det samme gjelder også andre legemidler som for eksempel febernedsettende. Noen legemidler holder seg lengre enn holdbarhetsdatoen, men det er umulig å garantere for effekt og sikkerhet ved bruk av gamle medisiner. Det er derfor viktig å forholde seg til den datoen som pakningen er merket med.

- Legemidler er forskjellige og har ulik holdbarhet. Noen mister virkningen, mens andre kan være farlige rett og slett fordi de over tid omdannes til giftige avfallsstoffer. Derfor bør man også kvitte seg med medisiner man ikke trenger lenger, råder farmasøyten.

Trygg retur av legemidler

Legemidler skal ikke kastes i restavfallet eller i toalettet. Lever medisinene på apoteket. Der blir de destruert på en trygg måte som gjør at de ikke skader naturen eller havner i feil hender.

- Alle legemidler bør destrueres på en forsvarlig måte, spesielt midler som inneholder antibiotika eller hormoner er svært uheldig for naturen. Verken å kaste de i søpla eller skylle de ned i toalettet er bra, avslutter Ariansen. 

 Dette bør du ha som basis i medisinskapet:

Kontaktperson

Kommunikasjonssjef i Apotek 1 Hilde Ariansen, tlf 91 58 89 72

Epost hilde.ariansen@apotek1.no