Gå videre til innhold
Gravide dropper viktige medisiner

Nyhet -

Gravide dropper viktige medisiner

Hver tredje gravide kvinne tar ikke medisinene sine slik legen har anbefalt, viser en studie fra Folkehelseinstituttet. Det kan gi alvorlige konsekvenser for både mors og fosterets helse. Torsdag 24. april blir det nettmøte på apotek1.no der gravide kan spørre eksperter om medisin.

Over halvparten av gravide oppgir at de har behov for mer informasjon om legemidler. Nå går den offentlige tjenesten Tryggmammamedisin.no og Apotek 1 sammen om å bidra til å øke kunnskapen og tryggheten til gravide som har behov for medisiner. Den offentlige spørsmål- og svartjenesten Tryggmammamedisin.no mottok over 2.000 spørsmål i 2013.

Misvisende informasjon

-  Vi opplever at svært mange gravide og ammende er usikre på hvilke medisiner som er trygge å bruke. Det er riktig at gravide skal være forsiktige, men det er heldigvis mange medisiner som ikke er fosterskadelige, sier Gro Cecilie Havnen, farmasøyt i Tryggmammamedisin.no.

Mange usikrede informasjonskilder og diskusjonsfora på nettet får del av skylden for at kvinner er engstelige for medisinbruk når de er gravide.

- Ofte er pakningsvedleggene som følger med medisinen misvisende, og det er en stor informasjonsjungel på internett som skaper usikkerhet hos gravide kvinner, forteller Havnen.

Trygg mammamedisin

I dag bruker 8 av 10 kvinner legemidler i svangerskapet. Feil informasjonsgrunnlag bidrar ofte til at kommende mødre unngår medisin selv om det kan ha alvorlige konsekvenser for både mor og barn.

- Det er viktig å opplyse gravide og ammende om å unngå legemidler som faktisk kan være uheldige for mor eller barn, men ofte unngås medisiner på feil grunnlag. I mange tilfeller er sykdommen som behandles mer risikabel enn selve legemiddelbruken. Heller ikke alle er klar over at f.eks. enkelte midler uten resept skal unngås av gravide, mens andre er helt trygge, sier Havnen.

Tryggmammamedisin.no har eksperter som kan håndtere kompliserte medisinspørsmål, men tjenesten mottar flest henvendelser om vanlige reseptfrie legemidler. I dag er det paracetamol, cetirizin og ibuprofen som står høyest på listen over legemidlene Tryggmammamedisin.no mottar flest henvendelser om. Paracetamol (smertestillende) og cetirizin (mot allergi) er ansett å være trygge for både gravide og ammende. Ibuprofen (smertestillende) skal unngås av gravide hvis ikke strengt nødvendig, og da alltid i samråd med lege.

 

Flest henvendelser på Tryggmammamedisin.no, 2013:

Paracetamol  223

Paracet, Pinex

Cetirizin 147

Zyrtec

Ibuprofen  88

Ibux, Ibumetin

Desloratadin  75

Aerius

Loratadin  66

Clarityn

Escitalopram  64

Cipralex

Diklofenak  54

Voltaren

Meklozin  52

Postafen

Xylometazolin   41

Otrivin

Kodein, kombinasjoner 38

Paralgin forte, Pinex Forte

Kilde: Tryggmammamedisin.no. Merkevarenavn er oppgitt i kursiv

Tilbyr møteplass for gravide

Sommermånedene er tiden for flest fødsler i Norge. Derfor inviterer Tryggmammamedisin.no og Apotek 1 gravide og ammende til et nettmøte torsdag 24. april, mellom klokken 10 og 14 på http://www.apotek1.no/. Her vil farmasøytene Helle Lindland-Tjønn og Gro Cecilie Havnen fra Trygg Mammamedisin være tilgjengelig.

- I flere tilfeller er gravide bekymret for produkter og legemidler som er ansett å være trygge. Derfor er det viktig å bidra til å øke kunnskap og trygghet til mødrenes helse. Det er viktig å rådføre seg dersom man er usikker, og apoteket er et godt sted å starte dersom man har spørsmål, avslutter Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef i Apotek 1.

Kontaktpersoner

Kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek1

Hilde.ariansen@apotek1.no, Telefon 91 58 89 72

Farmasøyt Gro Cecilie Havnen i Tryggmammamedisin.no

grohav@ous-hf.no, Telefon: 23 01 64 03

Emner

Kategorier

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog