Følg Apotek 1

Kjerringråd kan forverre brennmanetplager

Nyhet   •   aug 04, 2014 08:00 CEST

Mange av oss opplever å brenne oss på brennmanet i løpet av sommeren, men få vet hva som egentlig hjelper og lindrer. Farmasøyt Lill Merete Fevang i Apotek 1 forteller at mange av kjerringrådene faktisk kan forverre plagene, og gir oss rådene som virkelig hjelper;

·  Skyll kroppsdelen med rikelige mengder saltvann. Ikke bruk ferskvann, da det kan aktivere mer gift.

·  Unngå også å gni eller skrubbe på brenntrådene, da det frigir mer giftstoffer.

·  Fjern eventuelle brenntråder forsiktig. Bruk gjerne pinsett eller hansker.

·  Senk deretter kroppsdelen i varmt vann (40-45°C) for å inaktivere giften. Kroppsdelen holdes i varmt vann til smerten er borte, inntil 20 minutter. Test temperaturen med en frisk kroppsdel for å unngå at huden skoldes.

·  Når alle brenntrådene er fjernet, kan du bruke lokalbedøvende salve eller liniment med lidokain på mindre hudområder.

-Kjerringråd som å barbere huden, ha på eddik eller urin vil kunne forverre plagene. Lokalbedøvende midler med lidokain kan også forverre plagene dersom det fortsatt finnes manet-tråder på huden, men lindrer smerten effektivt når alle trådene er fjernet, sier Fevang.  Allergimedisiner eller kortisonholdige kremer kan lindre kløe og eventuelt allergisk reaksjon.

-Dersom du har fått brenntråder i øynene, bør du kontakte lege. Det er viktig å få skyllet bort eventuelle brenntråder så raskt som mulig. Skyll eller dusj med en jevn stråle med lunkent vann i 20 minutter. Bruk det vannet man har tilgjengelig, uavhengig av om det er saltvann/øyebadevann eller ferskvann. Hvis det gjør veldig vondt, kan du lindre smerten ved å ta smertestillende tabletter, råder farmasøyten.

Kontaktperson

Kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek 1

Tlf 91588972, epost: hilde.ariansen@apotek1.no