Gå videre til innhold

Nyhet -

Kjerringråd kan forverre brennmanetplager

Mange av oss opplever å brenne oss på brennmanet i løpet av sommeren, men få vet hva som egentlig hjelper og lindrer. Farmasøyt Lill Merete Fevang i Apotek 1 forteller at mange av kjerringrådene faktisk kan forverre plagene, og gir oss rådene som virkelig hjelper;

·  Skyll kroppsdelen med rikelige mengder saltvann. Ikke bruk ferskvann, da det kan aktivere mer gift.

·  Unngå også å gni eller skrubbe på brenntrådene, da det frigir mer giftstoffer.

·  Fjern eventuelle brenntråder forsiktig. Bruk gjerne pinsett eller hansker.

·  Senk deretter kroppsdelen i varmt vann (40-45°C) for å inaktivere giften. Kroppsdelen holdes i varmt vann til smerten er borte, inntil 20 minutter. Test temperaturen med en frisk kroppsdel for å unngå at huden skoldes.

·  Når alle brenntrådene er fjernet, kan du bruke lokalbedøvende salve eller liniment med lidokain på mindre hudområder.

-Kjerringråd som å barbere huden, ha på eddik eller urin vil kunne forverre plagene. Lokalbedøvende midler med lidokain kan også forverre plagene dersom det fortsatt finnes manet-tråder på huden, men lindrer smerten effektivt når alle trådene er fjernet, sier Fevang.  Allergimedisiner eller kortisonholdige kremer kan lindre kløe og eventuelt allergisk reaksjon.

-Dersom du har fått brenntråder i øynene, bør du kontakte lege. Det er viktig å få skyllet bort eventuelle brenntråder så raskt som mulig. Skyll eller dusj med en jevn stråle med lunkent vann i 20 minutter. Bruk det vannet man har tilgjengelig, uavhengig av om det er saltvann/øyebadevann eller ferskvann. Hvis det gjør veldig vondt, kan du lindre smerten ved å ta smertestillende tabletter, råder farmasøyten.

Kontaktperson

Kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek 1

Tlf 91588972, epost: hilde.ariansen@apotek1.no

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Kjersti Solberg Ofstad

Kjersti Solberg Ofstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 99236838
Silje Ensrud

Silje Ensrud

Pressekontakt Pressesjef 99350502
Karina Søby Eidukaitis

Karina Søby Eidukaitis

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 95036948

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede. Vi har i dag over 400 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog