Gå videre til innhold
Slik beskytter du deg mot årets influensa

Pressemelding -

Slik beskytter du deg mot årets influensa

Forkjølelsessesongen er i gang, og om ikke lenge kommer også den ventede influensaen. Folkehelsa anbefaler spesielle grupper å vaksinere seg mot årets influensa. Vi i Apotek 1 kan gi gode råd både om forebygging av influensa, håndhygiene og tilhørende produkter, sier farmasøyt og kommunikasjonssjef Hilde Drevland.

Forkjølelse eller influensa- hva er forskjellen?

I motsetning til forkjølelse kommer symptomene brått ved influensa. Typiske symptomer på influensa er høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine, slapphet, sår hals og tørrhoste. Mageplager er sjeldne, men kan opptre, spesielt hos barn. I Norge er influensa vanligst i perioden fra desember til april, og er en vanlig årsak til akutt sykdom.

Vaksinasjon er viktig for å forebygge

Det er viktig å sette fokus på vaksinasjon mot influensa i månedene fra september til og med november, da dette er perioden rett før influensasesongen starter for fullt. Årets influensavaksine beskytter mot både svineinfluensa og sesonginfluensa.
 - Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket vi har for å hindre smitte. Det er derfor fornuftig å sjekke om man selv, eller nærmeste familie, er blant risikogruppene som myndighetene anbefaler vaksinen til. Det gjelder blant annet gravide, eldre og voksne eller barn med alvorlige, underliggende sykdommer, forteller Drevland.

I tillegg til risikogruppene, er det anbefalt å vaksinere helsepersonell med pasientkontakt. Man bør ikke ta influensavaksine ved bekreftet eggallergi (personer med 100 % eggfri kost). I slike tilfeller kan legen anbefale egnet vaksine som ikke inneholder rester av egg. Man skal heller ikke ta influensavaksine ved kjent allergi mot et av innholdsstoffende.  Vaksinering skal også utsettes ved febersykdom eller akutt infeksjon.

Hvor lang tid tar det før vaksinen virker?

Full beskyttelse oppnås etter én til to uker etter vaksinasjon.
- Vaksinen gir vanligvis beskyttelse hos 70-80 % av de vaksinerte. I tillegg gjør vaksinen deg mindre syk hvis du skulle være så uheldig å bli smittet. Influensaviruset varierer gjerne fra sesong til sesong, og for å ha maksimal beskyttelse bør man derfor vaksinere seg hvert år, forteller kommunikasjonssjefen.

Andre viktige forebyggingstiltak mot influensa

I tillegg til influensavaksine er det viktig med rene hender for å forebygge smitte og spredning av influensa.
- God håndhygiene er generelt viktig for å hindre at man får infeksjoner, og for å hindre at andre blir smittet. Har du ikke mulighet til å vaske hendene ofte, bør du bruke en eller annen form for desinfeksjonsmidler. Dette er en enkel og grei måte å beskytte både seg selv og andre på, råder farmasøyt Drevland.

Slik får du helt rene hender

Før du desinfiserer hendene bør du vaske hendene med såpe og vann for å fjerne møkk og skitt.  Ta av deg eventuelle ringer siden virus og bakterier gjemmer seg her. Fordel såpen på hele håndflaten og gni inn godt, spesielt rundt fingrene. Skyll vekk med lunkent vann før du tørker med papirhåndkle.  Bruk papiret til å stenge kranen til slutt.

Slik bruker du desinfeksjonsmiddel

  • Bruk nok desinfeksjonsmiddel til at hendene blir våte.  Med den flytende oppløsningen trenger du 2 - 3 ml.
  • Gni hendene sammen inntil huden blir tørr igjen.  Dette bør ta minimum 15 sekunder.

Vi hjelper deg gjerne

Har du flere spørsmål om hvordan du beskytter deg mot influensa, kan du ta kontakt med ditt nærmeste Apotek 1. Du finner oss over hele landet

 

Emner

Tags


Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 250 apotek spredt over hele landet. Vår ambisjon er å være best for våre kunder. Et av våre viktigste fortrinn er at vi er flinke til å gi kundene nyttige råd og tips - som de har behov for og tillit til. Vi er kunnskapsrike, har stor faglig tyngde og oppdaterer vår kunnskap for å kunne formidle råd og produktkunnskap på en best mulig måte.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Pressekontakt

Silje Ensrud

Silje Ensrud

Pressekontakt Pressesjef 99350502
Karina Søby Eidukaitis

Karina Søby Eidukaitis

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 95036948

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede. Vi har i dag over 400 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog