Gå videre til innhold

Pressemelding -

Unge velger farge fremfor faktor

Forfengelighetshensyn er årsaken til at mange unge dropper høy solfaktor. Det viser en undersøkelse om solvaner gjennomført av Sentio Research for Apotek 1. - Gode solvaner er viktig for alle aldersgrupper, og verdt å merke seg er at et ubevisst forhold til soling som ung kan føre til hudproblemer seinere i livet, sier kommunikasjonssjef Hilde Ariansen i Apotek 1. 

Et representativt utvalg på 1000 personer ble i juni 2013 spurt om deres holdninger til soling og solkrem. Undersøkelsen avdekket at 1 av 4 spurt i undersøkelsen kjenner seg helt eller delvis igjen i påstanden om at farge er viktigere enn faktor

De under 30 har en signifikant høyere andel som kjenner seg igjen i påstanden om at de unngår bruk av høy solfaktor, for å sikre brunfargen. Nesten 1 av 3 i denne aldersgruppen sier seg helt eller delvis enig i påstanden. Det er livsviktig med gode solvaner fra ung alder, da solbrenthet i ung alder kan føre til hudkreft seinere i livet, sier Ariansen.

- Jenter som bruker P-pillen bør være ekstra påpasselige, da de lettere utvikler pigmentflekker i sola. Disse kan være varige, men kan stort sett unngås om man bruker tilstrekkelig solfaktor.

-Også om man utelukkende tar forfengelighetshensyn, er det mest hensiktsmessig å bruke god solfaktor. Dette er veien til et godt grunnlag og varig brunfarge. God solbeskyttelse forebygger aldring av huden, og gjør at huden ikke flasser av og blir brent, sier Ariansen.

Norge er et av landene med høyest forekomst av malignt melanom i forhold til folketallet. Dette er den alvorligste formen for hudkreft og en av de hyppigste kreftformene blant unge voksne her i landet. (Tidsskr Nor Legeforen 2010; 130:1818-21)

Råd om bruk av solkrem

Apotek 1 anbefaler solkrem med beskyttelsesgrad "Medium" (UVB faktor 15-25) eller høyere basert på råd fra Kreftforeningen. Når huden har blitt brun kan man eventuelt redusere solfaktoren litt.  UVB faktor lavere enn 6 frarådes. Bruk gjerne en solstift eller krem med ekstra høy faktor til utsatte hudområder som lepper, kinnben og nese. Ta hensyn til hudtypen din og hvor sterk solen er der du skal sole deg (UV-varsel). Lyshudede og barn trenger ekstra god beskyttelse, og skal gjerne bruke klær, solhatt og solbriller i tillegg til solkrem.

Bruk gjerne en solstift eller krem med ekstra høy faktor til utsatte hudområder som lepper, kinnben og nese. Ta gode pauser i skyggen når sola er på sitt sterkeste. Sjekk gjerne UV-varselet for der du oppholder deg.

Hva kan du forvente av en god solkrem

·  God beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. UVA-filter gir beskyttelse mot soleksem, rynker og hudkreft. UVB-filter gir beskyttelse mot solbrenthet og hudkreft.

·  Fotostabilt filter (brytes ikke ned av sola)

·  Tåle vann og svette. "Ekstra vannresistent" solkrem tåler 4x20 min bading, "vannresistent" 2x20 min, før solfaktoren er betydelig redusert.

Ved spørsmål, vennligst kontakt:

Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef i Apotek 1, tlf +47 915 88 972, e-post: hilde.ariansen@apotek1.no

Related links

Emner

Kategorier


Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 290 apotek spredt over hele landet. Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Kontakter

Kjersti Solberg Ofstad

Kjersti Solberg Ofstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 99236838
Silje Ensrud

Silje Ensrud

Pressekontakt Pressesjef 99350502
Karina Søby Eidukaitis

Karina Søby Eidukaitis

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 95036948

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede. Vi har i dag over 400 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog