Gå videre til innhold
Utdaterte medisiner gir falsk trygghet

Pressemelding -

Utdaterte medisiner gir falsk trygghet

Medisiner er ferskvare, men mange oppbevarer likevel utdaterte og lite virkningsfulle legemidler. Dette er kanskje særlig tilfelle på hytta, der varierende temperatur og fuktighet også kan påvirke legemidlenes holdbarhet.  Apotek 1 anbefaler at man inkluderer rydding i medisinskapet i den årlige sesongvasken.
 – Gamle legemidler gir falsk trygghet, siden virkningen avtar etter utløpsdatoen. Ta oppryddingen i medisinskapet og fyll på med materiellet og medisinen du trenger, sier kommunikasjonssjef Hilde Ariansen.

Medisiner er ferskvare, men mange oppbevarer likevel utdaterte og lite virkningsfulle legemidler. Apotek 1 anbefaler at man inkluderer rydding i medisinskapet inn i den årlige sesongvasken; enten det er vår eller høst.

- Alle legemidler er påført en holdbarhetsdato. Når den er overgått, vil mange legemidlene være mindre virkningsfulle. Flaskene, tubene og glassene kan derfor gi falske forhåpninger dersom uhellet først er ute, sier Ariansen.

For eksempel forringes virkestoffene i allergimedisin. Det samme gjelder andre legemidler som for eksempel febernedsettende, og det er lite gunstig å gi utgått medisin til et barn med influensa. Noen legemidler holder seg lengre enn holdbarhetsdatoen, men det er umulig å garantere for effekt og sikkerhet ved bruk av gamle medisiner. Det er derfor viktig å forholde seg til den datoen som pakningen er merket med.

- Legemidler er forskjellige og har ulik holdbarhet. Noen mister virkningen mens andre kan være farlige rett og slett fordi de fortsatt virker og havner i hendene på f.eks barn. Derfor bør man også kvitte seg med medisiner man ikke trenger lenger, sier Ariansen.

Trygg retur av legemidler

Legemidler skal ikke kastes i restavfallet eller i toalettet. Lever medisinene på apoteket. Der blir de destruert på en trygg måte som gjør at de ikke skader naturen eller havner i feil hender.
- Alle legemidler bør destrueres på en forsvarlig måte, spesielt midler som inneholder antibiotika eller hormoner er svært uheldig for naturen. Verken å kaste de i søpla eller skylle de ned i toalettet er bra, sier Ariansen.
 

Dette bør du ha som basis i medisinskapet:

  • Smertestillende/febernedsettende tabletter for voksne og barn.
  • Slimhinneavsvellende nesespray
  • Termometer og termometerbeskyttelse
  • Sårrenseservietter og sårsalve
  • Saks og pinsett
  • Diverse plaster
  • Selvheftende sårbandasje
  • Støttebandasje
  • Saltvann til øyeskylling/sårvask e.l.
  • Desinfiserende våtservietter

______________________________________________________________________________

Related links

Emner

Kategorier


Apotek 1 er landets største og ledende apotekkjede, og har i dag over 275 apotek spredt over hele landet. Vår ambisjon er å være best for våre kunder. Et av våre viktigste fortrinn er at vi er flinke til å gi kundene nyttige råd og tips - som de har behov for og tillit til. Vi er kunnskapsrike, har stor faglig tyngde og oppdaterer vår kunnskap for å kunne formidle råd og produktkunnskap på en best mulig måte.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog