Gå videre til innhold
Advarer mot pause: Farmasøyt Maren Hoff i Apotek 1 anbefaler allergikere å fortsette behandlingen gjennom hele sesongen. Foto: Magnus Dorati
Advarer mot pause: Farmasøyt Maren Hoff i Apotek 1 anbefaler allergikere å fortsette behandlingen gjennom hele sesongen. Foto: Magnus Dorati

Pressemelding -

Advarer mot allergimedisin-pause

Selv om vinteren gjør comeback denne uken, er rådet fra Apotek 1 å fortsette behandlingen regelmessig gjennom hele pollensesongen for å unngå unødvendig kraftige symptomer når penværet er tilbake.

- Allergisesongen er i gang mange steder i landet, og da er det viktig å fortsette med den behandlingen man har startet på, sier farmasøyt Maren Hoff i Apotek 1.

Rundt 1 million nordmenn har pollenallergi, og plages i større eller mindre grad. Nå ventes et par dager med mindre spredning før spredningen er ventet å ta seg opp igjen når penværet er tilbake.

- For å slippe ubehagelige plager når varmen er tilbake, anbefaler vi å fortsette behandlingen, også på dager hvor symptomene ikke er like sterke. Allergimedisinen virker også forebyggende, sier Hoff.

Den vanligste medisinen mot pollenallergi er behandling med antihistaminer, enten som tabletter eller mikstur, i tillegg til lokal behandling som nesespray og øyedråper.

Noen kan oppleve bivirkninger

Alle medisiner har en risiko for bivirkninger - også allergimedisiner. Noen kan oppleve munntørrhet, hodepine, magesymptomer eller tretthet.

- Tretthet er nok mindre vanlig nå enn tidligere. Nå finnes det legemidler som i mindre grad gir tretthet, sier Hoff.

Dersom man likevel opplever å bli trøtt i allergisesongen, kan det være allergien i seg selv man blir trøtt av. Rådet fra farmasøyten er å snakke med legen og vurdere en annen type medisin eller justere doseringen.

- Når det gjelder nesespray og øyedråper er det i størst grad lokale bivirkninger som nese/halsirritasjon, tørre neseslimhinner og øyeirritasjon som er de mest vanlige, forteller farmasøyten.

Råd for å dempe allergiplagene

Det er flere ting man kan prøve for å redusere allergiplagene, i tillegg til medisinering:

  1. Følg med på vær- og pollenvarsler. Pent vær gir ofte høy spredning av pollen. Pollenvarslingen gir prognoser for hvilke pollentyper som forventes i luften i de ulike delene av landet.
  2. Hold deg mest mulig innendørs når pollenutslippet til plantene er størst.
  3. Hold vinduer og dører lukket. Fest gjerne et pollennett på vinduer du ofte bruker til å lufte. Pollenmaske kan brukes for å puste inn mindre pollen når du er ute.
  4. Unngå å tørke klesvasken utendørs.
  5. Sjekk om du bør bytte pollenfilter i bilen, og ikke kjør med åpne vinduer.
  6. Unngå plenklipping eller kjøp robotklipper hvis du har allergi mot gresspollen.
  7. Pollen fester seg til slimhinner, hud, hår og klær, samt pelsen på kjæledyr, i løpet av dagen.
    Her er noen gode tiltak:
  • Bruk briller/solbriller, eventuelt dekk til håret.
  • Skyll nese og øyne regelmessig med sterilt saltvann.
  • Vask hender og ansikt når du har vært utendørs, og dusj og skyll/vask håret før du legger deg.
  • Sørg for at du skifter pute- og dynetrekk ofte.
  • Børst kjæledyr utendørs, eventuelt gi dem en dusj for å fjerne pollen fra pelsen.

Emner

Kategorier


Apotek 1 er Norges ledende apotekkjede. Vi har over 450 apotek fordelt på alle landets fylker, og over 3500 dedikerte medarbeidere.

Relatert innhold

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog