Gå videre til innhold
Bruk solkrem, råder farmasøyt fra Apotek 1. Foto: Getty Images.
Bruk solkrem, råder farmasøyt fra Apotek 1. Foto: Getty Images.

Pressemelding -

Advarer mot «sjokksoling» av vinterhuden

Blek vinterhud er ikke klar for UV-strålingen tidlig på våren, og bør ikke utsettes for såkalt sjokksoling, advarer farmasøyt i Apotek 1.

- Blek vinterhud er spesielt ømfintlig for UV-bestråling, og blir lett solbrent. Derfor bør vi forberede huden ved å bruke solkrem, sier farmasøyt Eirik Rustan i Apotek 1.

I en fersk undersøkelse Ipsos har utført for Apotek 1 kommer det frem at 6 av 10 sier de blir solbrente hvert år, og blant de som ikke bruker solkrem sier 1 av 3 at det er fordi de glemmer å smøre seg. 1 av 4 sier at det er et bevisst valg å droppe solkrem på grunn av mengde sol de utsettes for.

- I vårmånedene er det ikke mange som har begynt å bruke solkrem i ansiktet. Det bør man absolutt begynne med nå, for huden har ikke begynt å danne pigmentering. Jeg anbefaler å bruke faktor 30 eller 50 tidlig på våren, sier farmasøyten.

Et kvarter kan gi solskader

Det behøver ikke gå lang tid før man blir solbrent når man sitter i solveggen eller er ute i finværet.

- Etter bare et kvarter i sola kan man bli ganske solbrent nå på våren. Det kan gi langtidsskader på huden og øker faren for pigmentering og hudkreft, sier farmasøyten.

Blant de som dropper solkrem oppgir 1 av 6 at de gjør det fordi de har sterk hud. Men farmasøyten råder til å bruke solkrem i ansiktet - uansett hudtype.

- Alle kan bli solbrente, og UV-strålene kan skade huden. Et godt råd er å begynne allerede nå, sier Rustan.

Sjekk UV-varselet

Det har blitt en vane for folk flest å sjekke værvarselet før vi går ut, men et råd er å også sjekke UV-varselet før man skal oppholde seg utendørs. Dersom indeksen er over 3 betyr det at solen står høyt på himmelen og man bør bruke solkrem, forteller farmasøyten.

Særlig på fjellet eller ved sjøen er det viktig å smøre seg når sola står høyt. En solskinnsdag med nysnø kan gi like høy UV-indeks som en varm sommerdag midt på sommeren, forteller Rustan.

Emner

Kategorier


Apotek 1 er Norges ledende apotekkjede. Vi har over 450 apotek fordelt på alle landets fylker, og over 3500 dedikerte medarbeidere.

Relatert innhold

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog