Gå videre til innhold
RØD: Halvparten av oss blir solbrent 1-2 ganger i løpet av ferien. Foto: Pixabay
RØD: Halvparten av oss blir solbrent 1-2 ganger i løpet av ferien. Foto: Pixabay

Pressemelding -

Solbrent? Her er rådene fra apoteket

Du kan like gjerne bli solbrent på ferie i Norge som i varmere strøk. Rød, hoven og sviende hud tyder på at du har fått mer sol enn du tåler.

Halvparten av oss blir solbrent 1-2 ganger i løpet av ferien, viser en undersøkelse Respons Analyse gjorde for Apotek 1 i juni 2018. Sannsynligheten for å bli solbrent øker om man ikke bruker nok solkrem eller smører ofte nok.

I tillegg kan enkelte medisiner gjøre huden mer ømfintlig for sollys. De vanligste legemidlene som kan øke risikoen for solforbrenning er enkelte hjertemedisiner, smertestillende og noen antibiotikatyper.

- Når sola først er fremme her i Norge er det fort gjort å glemme å beskytte huden. Det kan gi hudreaksjoner etter 4-6 timer, og kan skade huden senere i livet. I verste fall kan solforbrenning øke faren for hudkreft, sier fagrådgiver Katrine Kalhovd i Apotek 1.

Solbrent hud bør behandles så raskt som mulig for å gi best mulig lindring, råder fagrådgiveren.

Gode råd ved solbrenthet

  • · Gå bort fra solen når du ser at du er solbrent.
  • Legg på kalde omslag, for eksempel våte håndklær.
  • Ta en kjølig dusj.
  • Smør på kjølende kremer, for eksempel aftersun eller aloe vera.
  • Reseptfrie, lokalbedøvende salver som demper smerte og kløe kan brukes noen få dager ved større plager.
  • En mild kortisonkrem kan påsmøres i tynt lag 1-2 ganger daglig for å dempe betennelse i huden. Kan brukes i opptil 1 uke, men ikke på åpne sår eller rundt øynene.
  • Er smertene store kan du bruke smertestillende midler. Kontakt legen hvis smertene ikke gir seg.
  • Unngå solen i 2-3 dager etter at du er blitt brent
  • Ved kraftig solforbrenning der det dannes blemmer på huden og allmenntilstanden påvirkes må du kontakte lege, pass spesielt på om det er barn som er solbrent.

Slik kan du unngå å bli brent

Det finnes enkle råd for å unngå å bli solbrent. Kort oppsummert handler det om å bruke en håndfull krem når du skal smøre inn hele kroppen, og å gjenta smøringen hver 2.-3. time.

- Det lønner seg å begynne forsiktig, og la huden få små doser med sol om gangen fremfor å tilbringe timevis i sola de første dagene i ferien. Man bør også ta pauser fra sola midt på dagen, når sola er sterkest, sier Kalhovd.

De stedene vi oftest glemmer å smøre er ørene, nesen, nakken, kinnben og skuldre. Selv om solkrem omtales som vannfast, er det viktig å smøre seg godt ved langvarig bading og vannaktiviteter.

- Et godt råd er å vente med å bade i minst 15 minutter, slik at solkremen får tid til å trekke inn i huden og å smøre seg igjen etterpå, sier fagrådgiveren.

Emner

Kategorier

Regions


Apotek 1 er Norges ledende apotekkjede. Vi har over 460 apotek fordelt på alle landets fylker, og over 4500 dedikerte medarbeidere.

Relatert innhold

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog