Gå videre til innhold
Ser økning: Farmasøyt Eirik Rustan i Apotek 1. Foto: Herman Borgstrøm
Ser økning: Farmasøyt Eirik Rustan i Apotek 1. Foto: Herman Borgstrøm

Pressemelding -

Flere startet året med å stumpe røyken

Det er fortsatt populært å starte det nye året med sunne vaner. Salget av røykeslutt-produkter i januar økte for tredje året på rad, ifølge tall fra Apotek 1.

- Sunne nyttårsforsetter går ikke av moten, fastslår farmasøyt Eirik Rustan.

Under pandemien har en av fire røyket mer enn de pleier, men halvparten av landets røykere oppgir at de ønsker å slutte. Det kommer frem i en undersøkelse Respons analyse har gjort for Kreftforeningen.

– Det dobler sjansen for å klare å slutte å røyke dersom man bruke nikotinerstatningsmidler. Det er reseptfrie legemidler til røykavvenning. De er uten skadelige kjemikaler og gir en kontrollert dose nikotin, sier Rustan.

Lessaken: Ikke gå i tyggisfella!

Porsjonsposer blir mer populært
Salget av reseptfrie legemidler med nikotin som tyggis, sugetabletter, plaster og inhalator har holdt seg stabilt de siste årene, men det er særlig salget av snus-lignende porsjonsposer som har økt de siste årene. Det viser salgstallene til landets største apotekkjede.

- Vi ser at særlig de unge velger porsjonsposer med nikotin, både når de skal kutte røyk og snus. Produktet har bare dokumentert effekt ved røykeslutt, sier Rustan.

Han minner om at det kreves en egen teknikk for å ha effekt.

- Hvis porsjonsposen ligger på samme plass hele tiden har den mindre effekt. For at den skal avgi mer nikotin, skal den flyttes rundt på undersiden av leppa. Etter 30 minutter er det ikke mer nikotin igjen, forklarer farmasøyten.

Munnspray anbefales for de som har et kraftig røyksug og som vil ha rask effekt.
- Det er en lavere dose nikotin i munnsprayen, men den absorberes raskere og bedre, forteller Rustan.

Hør podkasten: Røykensom skulle stumpes

Her er apotekets syv råd for å slutte å røyke

1. Bestem deg!
Sett en dato i kalenderen hvor det står at du skal slutte. Last gjerne ned Slutta-appen og legg inn sluttdatoen. Appen starter nedtelling og sender meldinger med tips og forberedelser.

2. Fortell dine nærmeste

Fortell venner, familie og kolleger om at du nå skal slutte. Beslutningen din blir mer forpliktende, og du får samtidig støtte, forståelse og hjelp. Ikke minst vet de rundt deg hvorfor du eventuelt kan være litt irritabel de første dagene.

3. Forbered deg på nikotinabstinens

Bruk dagene i forkant til å snakke med legen eller de på apoteket om oppstart med reseptfrie nikotinerstatningsprodukter. Erfaringer viser at nikotinerstatning dobler sjansen for å lykkes. Du slipper å få i deg skadelige og kreftfremkallende stoffer som finnes i sigaretter og snus.

4. Visualiser et liv og en hverdag uten røyk

Idrettsutøvere bruker visualisering for å nå målene sine, og det samme bør du gjøre! Tenk på situasjoner hvor du tidligere røykte eller snuste. Se for deg den samme situasjonen, men at du ikke røyker og snuser og at du synes det er ok. Bildet du lager forteller deg at det går bra. Gjør dette så ofte du kan.

5. Vær forberedt på fristelser

Tenk gjennom før du slutter hvilke fristelser som vil komme. I hvilke situasjoner vil det være vanskeligst å la være å snuse eller ta en røyk? Se for deg disse situasjonene på forhånd, og bestem deg for en eller flere løsninger.

6. Belønn deg selv i starten

Røyk og snus koster mye penger. Når du slutter kan du bruke de pengene på noe hyggelig til deg selv i stedet. Premier deg selv for at du følger planen. Dette er spesielt viktig i starten.

7. Tenk på alle fordelene

Røykeslutt er gunstig uansett alder. Dette er helsegevinstene:

Etter 72 timer blir det lettere å puste.
Etter 2 uker-3 måneder er smaks- og luktesansen bedre.
Etter 4-6 måneder er faren for blodpropp mye mindre, og plager som hoste og slim i luftveiene vil være betydelig redusert.
Etter 1 år er risikoen for å dø av hjerteinfarkt halvert.
Etter 10 år er risikoen for å dø av lungekreft halvert sammenlignet med risikoen ved fortsatt røyking.

Emner

Kategorier


Apotek 1 er Norges ledende apotekkjede. Vi har over 400 apotek fordelt på alle landets fylker, og over 3500 dedikerte medarbeidere.

Relatert innhold

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog