Gå videre til innhold
1 av 4 har juleallergier

Pressemelding -

1 av 4 har juleallergier

Klør du i øynene av julestjerne, røkelse og juletre? Da er du ikke alene. Hver fjerde nordmann har en form for juleallergi, og halvparten av dem sier at dette påvirker julefeiringen, viser en undersøkelse YouGov har gjort for Apotek 1.


- Vi gjør mye i juletiden som vi ikke gjør ellers. Vi tenner stearinlys og røkelse, fyrer i peisen, pynter med juleplanter, og henger opp pynt som har stått lagret i pappesker på loftet. Det er kaldt ute, så vi lar være å lufte også. Samlet gjør dette at luften innendørs kan være full av stoffer som kan fremprovosere allergiplager, forteller Maren Hoff, farmasøyt i Apotek 1.

Juleallergier øker bruken av allergimedisiner i desember.
Salget av reseptfrie allergimedisiner er 20 prosent høyere i desember enn oktober, viser historiske tall fra apotekkjeden.

I undersøkelsen oppgir 10 prosent å være allergiske mot juleplanter som julestjerne og svibler, mens 7 prosent er allergiske mot juletrær. 8 prosent oppgir å være allergisk mot levende lys eller røkelse.

Allergi eller forkjølelse?
Mange forveksler allergiplager i julen med forkjølelse, koronavirus og influensa. Heldigvis kan vi ofte skille allergi fra disse ved å se på symptomene.

- Hvis du har kløe i nese eller øyne, nyseanfall som kommer i serier og snørr som er tyntflytende, er det sannsynlig at det dreier seg om en allergireaksjon, sier Hoff.

En annen måte å sjekke om det er allergi er å bruke reseptfrie medisiner mot pollenallergi i en kort periode. Hvis symptomene forsvinner eller demper seg taler det for at det er allergi som er årsaken.

Slik forebygger du juleallergien
Her er apotekets råd for å unngå allergisk reaksjon i julen:

  • Pynt med allergivennlige blomster eller plast-juletre.
  • Tørk støv av julepynten før du henger den opp.
  • Hvis du skal ha et ekte juletre bør du la det stå og tørke før du tar det inn i stua. Det kan være lurt å spyle av treet først.
  • Vurder å erstatte stearinlys med elektriske alternativer. Hvis du likevel vil bruke stearinlys bør du ikke tenne så mange på en gang.
  • Oppbevar peisved utendørs hvis mulig.

1 av 5 kjøper plast-juletre
For å unngå allergiske reaksjoner oppgir 40 prosent at de tar allergimedisiner i julen. En av fem sier at de kjøper plast-juletre på grunn av allergiske reaksjoner hos seg selv eller andre i hjemmet. 15 prosent oppgir at de bruker mer tid på rengjøring enn vanlig på grunn av støv fra julepynten.

- Det beste du kan gjøre for å forebygge juleallergi er å unngå kontakt med ting du reagerer på, råder farmasøyten.

Emner

Kategorier


Apotek 1 er Norges ledende apotekkjede. Vi har over 400 apotek fordelt på alle landets fylker, og over 3500 dedikerte medarbeidere.

Relatert innhold

Vår kunnskap - din trygghet

Apotek 1 er landets største apotekkjede. Vi har i dag over 460 apotek spredt over hele landet og er også Norges største nettapotek.
Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap- din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder.

Våre verdier er at vi skal være pålitelige og engasjerte medarbeidere, som viser respekt og diskresjon i vårt arbeid. Vi i Apotek 1 ønsker å være en viktig faktor i helsetjenesten. Hos oss skal kundene få inspirasjon og bli motivert til å ta vare på egen helse. Vi skal være blide, imøtekommende og gi god service.

Apotek 1
Skårersletta 55
1471 Lørenskog